Oho, olen työnhakija!
Oletko siinä kummallisessa asemassa, että taakse on jäänyt jo kohtalaisesti urajälkiä ja edessäkin olisi vielä hyviä työvuosia, mutta maailman muuttuessa radikaalisti vain muutamassa viikossa, huomaatkin olevasi aktiivinen työnhakija? Kenties olet juuri saanut opinnäytteesi painosta, ja osa-aikatyön jälkeen on nyt tarkoitus hypätä suurempiin saappaisiin, joihin olet valmistanut itseäsi monta vuotta? Tuntuuko, että nykyinen työpaikka on pakko saada vaihtoon, mutta työnhaku tuntuu kauhean vaikealta?
Nyt pitäisi sitten hakea töitä ihan tosissaan, eikä niin kuin suurin osa suomalaisista vielä muutama kuukausi sitten: selaillaan avoimia paikkoja maanantaina lounastunnin aikana, kun asiakkaat vähän ärsyttävät, ja kun kukaan ei taaskaan ollut keittänyt kahvia lisää, ja deadlinet paukkuivat jo viime viikolla, ja projekti junnaa jonkun toisen pöydällä. Ehkä tammikuussa vielä pyörittelit mielessäsi uutta työpaikkaa, mutta et silti ihan vakavissaan, etkä ainakaan jaksanut mitään hakemuskirjettä naputella.
Vinkkejä työnhakuun ja itsensä markkinointiin
Jos esimerkiksi irtisanominen, lomautus tai valmistumisen jälkeinen tyhjä aukko häämöttää tulevaisuudessa tai nyt on muulla tavoin vain pakko vaihtaa työtä, kannattaa työnhaku aloittaa heti. Mahdollisesti täysin kylmiltään vielä. Ei kuitenkaan ole hätää, autamme sinua lämmittelemään näiden steppien avulla – tässä vinkkejä työnhakuun.
- Hengitä syvään ja rauhoitu. Työnhaku ei ole rakettitiedettä, vaikka se voi tuntua hirveän isolta asialta. Muista, että yksi hyvä riittää – niin työnantajalle kuin sinullekin.
- Päivitä CV.
- Netti on tulvillaan CV-vinkkejä ja pohjia, joiden avulla voit tehdä omanlaisesi ansioluettelon. Mitkä viimeisimmät työtehtäväsi ovat urasi kannalta tärkeimpiä?
- Muista aina tehtävänkuvaukset! Käytä yleisesti tunnettuja termejä – turha termikikkailu saattaa pahimmillaan tiputtaa sinut pois hauista, joissa seulotaan laajoja CV-pankkeja hakusanoin. Mieti, millä sanoilla rekrytoija sinua hakisi ja käytä niitä.
- CV:n päivittäminen myös auttaa fokusoitumaan työnhakemiseen. Ajattele sitä vaikka kevätsiivouksena: mikä on vanhentunutta ja turhaa tietoa, mitkä ovat ne juuri nyt urasi kannalta tärkeimmät tehtävät ja mitä vastuita haluat korostaa aikaisemmista tehtävistäsi.
- Huolehdi suosittelijasi kuntoon – ovatko edelleen relevantteja? Tietysti olit aivan erinomainen asiakaspalvelija ensimmäisessä kesäduunissasi jäätelönmyyjänä, mutta tällä hetkellä potentiaalista työnantajaa kiinnostaa lähivuosien suosittelijat. Soita edelliselle esimiehelle ja kysy rohkeasti – suurin osa suostuu kyllä.
- Netti on tulvillaan CV-vinkkejä ja pohjia, joiden avulla voit tehdä omanlaisesi ansioluettelon. Mitkä viimeisimmät työtehtäväsi ovat urasi kannalta tärkeimpiä?
- Tarkista, että työ- ja opiskelutodistuksesi ovat tallessa ja samassa paikassa – haastattelukutsu saattaa tulla pikaisestikin, ja todistusmappi hyllyssä on helpompi napata mukaan kuin siellä täällä olevat epämääräiset laput.
- Oletko Linkedinissä? Päivitä se heti. Kaikille ei sovi julkinen profiili, eikä tarvitsekaan! Mutta jos siellä jo olet, on parempi, että olet sinne jaksanut päivittää tehtävänimikkeiden lisäksi myös tehtävänkuvaukset.
- Työnhakuhousut jalkaan: Lähde aktiivisesti kartoittamaan vapaana olevia työpaikkoja meidän sivuiltamme tai muulta valitsemaltasi työpaikkasivustolta. Kun löydät kiinnostavan tehtävän, aloita hakemuksen työstäminen.
- Aloita puhtaalta pöydältä hakemuskirje – älä kopioi vanhaa.
- Miksi juuri sinä? Mitä tuot yritykselle? Miksi haluat juuri tähän tehtävään? Vinkkinä: ”tarvitsen rahaa” on toki rehellinen, mutta vähän heikko vastaus yrityksen näkökulmasta.
- Anna konkreettinen esimerkki osaamisestasi – rekrytoija lukee parhaimmillaan (tai pahimmillaan) satoja hakemuksia, ja jos miltei kaikista löytyvät samat, hakutekstistä poimitut adjektiivit, se, joka osoittaa konkreettisen esimerkin omista taidoistaan, jää mieleen.
- Mieti, mitä rekrytoija ei tiedä, mutta on sinulle itsestäänselvyys – voitko muuttaa, onko sinulla auto, mikä on irtisanomisaikasi?
- Miksi juuri sinä? Mitä tuot yritykselle? Miksi haluat juuri tähän tehtävään? Vinkkinä: ”tarvitsen rahaa” on toki rehellinen, mutta vähän heikko vastaus yrityksen näkökulmasta.
- Hae, jos paikka sinua kiinnostaa! Pieni ilkeä ääni saattaa kuiskata korvaasi, että ”eivät ne kuitenkaan minua valitse” tai ”sovin profiiliin vain osittain”, mutta vaienna se. Hakeminen ei maksa mitään. Jos uskot, että olisit oikea tyyppi tehtävään, luota itseesi – tuo se myös hakiessa ilmi!
- Muista, että aina ei ensimmäinen paikka tärppää. Hae säännöllisesti, opi ”ei kiitos” -vastauksista ja pyydä palautetta. Sparraa kaverin kanssa hakemustekstejä.
- Ole kärsivällinen. Työnhaku on toisinaan turhauttavaa, pitkäveteistä ja pettymysten sietämistä. Muistuta itseäsi aika ajoin kohdan 1. neuvosta: yksi hyvä riittää.
Ei onnea, vaan sinnikkyyttä työnhakuun!
Marjaana Rauhala
Kirjoittaja on Research-konsultti, joka innostuu työelämän kehittämisestä ja oikeiden osaajien löytämisestä
Katso täältä Eezy Personnelin avoimet työpaikat.
Lue lisää Osaajayhteisöstä ja liity mukaan tästä.
Blogit